Понеділок, 17.05.2021, 15:37
Вітаю Вас, Гость
Головна » 2012 » Травень » 28 » Все про соки та їх користь
11:47
Все про соки та їх користь
Натуральні соки роблять на людський організм сильний лікувальний вплив. Разом з соками організм отримує багато життєво важливі речовини: вітаміни, гормони, мікроелементи, мінеральні речовини, ферменти, які дуже швидко засвоюються в шлунково-кишковому тракті. Але соки потрібно правильно вживати. Їх їдять, а не п'ють! Тільки в цьому випадку працює вся травна система, засвоюються всі необхідні елементи і виводячи непотрібні шлаки. Натуральні фруктові та овочеві соки підвищують індекс кислотно-лужного балансу рідин в організмі (середовище стає лужної). Натуральні соки, як джерело вітамінів, є одним з дієвих біологічних терапевтичних засобів. Соки надають підтримку організму в лікувальних дієтах і при проведенні лікувального голодування. Натуральні соки п'ють для детоксикації організму. Вони впливають на очищення всіх тканин організму, крові, беруть участь у нейтралізації шлаків, допомагають у формуванні нових тканин.
Овочеві та фруктові соки
Абрикосовий сік містить такі цінні мікро- та макроелементи, як калій, залізо, йод. Пектин у складі напою допомагає виводити з організму токсини, шлаки, солі важких металів та очищувати судини від холестеринових бляшок. Вітамін А та каротин відіграють важливу роль у збереженні зору, уповільнюють процеси старіння.

Апельсиновий сік допомагає швидко відновитися після стресів, підвищити тонус організму. Є корисним засобом профілактики застудних захворювань, ангіни, бронхіту, оскільки багатий на вітамін С. Напій сприяє зниженню артеріального тиску, що особливо корисно хворим на атеросклероз судин.

Буряковий сік багатий на залізо та фолієву кислоту, які стимулюють утворення еритроцитів і полегшують надходження кисню до тканин. Він також містить йод, магній, вітаміни С, Р, В1, РР, що сприяють нормалізації нервово-м'язової збудливості при нервових перевантаженнях і стресах. Сік рекомендовано приймати ввечері при безсонні, оскільки він знімає нервове напруження та поліпшує сон.

Виноградний сік має загальнозміцнювальну, бактерицидну, сечогінну, проносну, потогінну та відхаркувальну дію. Сприяє видужанню при простудних захворюваннях, ангіні, бронхітах, захворюваннях нирок. Напій знижує рівень холестерину в крові, нормалізує артеріальний тиск.

Грушевий сік є джерелом вуглеводів, органічних кислот, дубильних речовин, вітамінів (переважно С і Р), каротину, мікроелементів. Його рекомендують вживати хворим на атонію кишківника.

Динний сік найчастіше призначають хворим на анемію з виснаженим імунітетом. Цей сік показаний людям, які перенесли захворювання печінки. Напій ефективний при атеросклерозі, затримує розвиток ракових клітин. Плоди дині містять фолієву кислоту, що сприяє боротьбі організму з новоутвореннями.

Кавуновий сік сприяє детоксикації організму, виведенню шлаків і токсинів. Напій очищує нирки та печінку, попереджує розвиток атеросклерозу, виводить із крові надлишок холестерину та солі, через які утворюється каміння в нирках. Є ефективним сечогінним засобом.

Картопляний сік нормалізує процеси травлення. Корисний при гастриті та виразковій хворобі, полегшує кризові стани при артеріальній гіпертонії. Сік картоплі містить калій, сірку, фосфор і хлор.

Моркв`яний сік
містить вітаміни РР, В2, В6, С, Е, багатий на залізо, кобальт, мідь, що сприяють нормалізації обміну речовин, поліпшенню творення елементів крові та транспортуванню кисню. Каротин (провітамін А) сприяє синтезу білка та пришвидшує ріст.

Огірковий сік поліпшує роботу серця, зміцнює стінки судин, оскільки збагачений калієм. Сік показаний при важких фізичних навантаженнях, має заспокійливу дію, добре впливає на нервову систему, має сечогінні та проносні властивості.

Персиковий сік підвищує тонус серцевого м'яза. Регулярне вживання напою допомагає позбутися аритмії, підвищити рівень гемоглобіну в крові. Сік поліпшує роботу печінки, шлунка, а вітаміни В і С у його складі зміцнюють імунітет.

Петрушковий сік багатий на вітаміни А і С, мікро- та макроелементи. При частих навантаженнях зору його рекомендовано вживати разом з морквяним соком (1:3). Напій поліпшує серцеву діяльність, корисний при аеробних навантаженнях (біг, ходьба, плавання тощо). Сік петрушки корисно комбінувати із соками шпинату, салату або селери. Дітям дозволено приймати не більше однієї ложки соку за один прийом.

Полуничний або суничний сік спеціалісти рекомендують вживати при захворюваннях шлунково-кишкового тракту (колітах, гастритах), захворюваннях печінки та жовчного міхура, геморої. Напій має глистогінну та бактерицидну дію. Його можна використовувати у профілактиці стоматитів та гінгівітів.

Салатовий сік підвищує загальний тонус організму, знімає нервове напруження. Він містить майже 30% калію, 15% кальцію, 6% магнію та понад 9% фосфору. Такий набір мінеральних речовин поліпшує роботу нервової та м'язової систем. Сік рекомендовано дітям, які регулярно роблять загальнозміцнювальні вправи. До щоденного раціону дітей можна включати сік салату без домішок вагою до 100 г. Вдалими є комбінації із соком яблука (1:1), томату (1:1), моркви (1:2), моркви та огірка (5:7:4), моркви та гранату (5:7:4).

Селеровий сік рекомендують дітям з надлишковою масою тіла, порушенням обміну речовин і надмірною втомлюваністю. Сік містить вітаміни С, В1, В2, РР, органічні сполуки натрію, велику кількість органічного калію, кальцію, фосфору. Такий вміст поживних речовин підтримує мінеральний склад крові при високому фізичному навантаженні. Напій рекомендований також у спекотну погоду.

Сливовий сік стимулює перистальтику кишківника, має проносну дію. У випадку жовтушних форм захворювань на гепатит стимулює виділення жовчі, виводить холестерин з організму. Цей сік рекомендовано вживати при захворюваннях нирок і гіпертонічній хворобі, оскільки він містить калій, що стимулює виведення надлишків води та солі з організму.

Томатний сік поліпшує роботу серця, стимулює утворення шлункового соку, оскільки він багатий на калій. Висока концентрація органічних кислот (молочної та яблучної) активізує обмін речовин, підвищує луговий резерв крові. Свіжовіджатий томатний сік значно корисніший, ніж консервований, оскільки він зберігає сильнодіючі фітонциди, що уповільнюють процеси бродіння та гниття у кишківнику.

Яблучний сік сприяє нормалізації обміну речовин, відновленню організму після фізичного навантаження. Він багатий на мікроелементи, необхідні для кровотворення, зокрема залізо і марганець, та пектин. Оптимальне співвідношення калію, натрію та кальцію в яблучному сокові сприяє нормалізації роботи серцево-судинної системи.

Переглядів: 2121 | Додав: adana
Всього коментарів: 0
avatar