Четвер, 09.07.2020, 11:06
Вітаю Вас, Гость
Головна » 2011 » Листопад » 21 » Важливість раціонального харчування
14:46
Важливість раціонального харчування
Харчування дітей дошкільного віку (3-6 років)
Раціональне харчування дітей дошкільного віку має велике значення у формуванні здоров'я. У цей період продовжують вдосконалюватися функції шлунково-кишкового тракту (розміри шлунка, кишок, печінки, підшлункової залози). У цьому віці в дітей починається зміна молочних зубів на постійні.

Причиною розвитку захворювань дітей дошкільного віку може бути: порушення структури харчування й технології його приготування. Внаслідок цього виникають наступні захворювання: хронічні захворювання шлунка, дванадцятипалої кишки, жовчови­відних шляхів. З'являються чинники ризику щодо формування дегенеративних хвороб аліментарного походження, такі як ожиріння, порушення опорно-рухового апарату, карієс зубів.

З цією метою розроблено набір продуктів тваринного і рослинного походження.

Добова норма білка має складатися з білків тваринного не менше як на 65% і з білків рослинного походження 35%.

Основним джерелом білків тваринного походження є молоко, сир, м'ясо, м'ясні вироби, субпродукти, яйця, риба. В них містяться також мінеральні речовини - фосфор і кальцій, а також вітаміни - ретинол, токофероли, кальциферол і групи В. Вони легкозасвоювані, стимулюють апетит, справляють позитивний вплив на процеси травлення.

Білки рослинного походження є в злакових (борошно пшеничне, житнє), крупах і бобових. Але білків у них набагато менше, ніж вуглеводів.

Рекомендується вживати вуглеводи - кондитерські вироби, цукор. Дуже корисним є мед. Він містить багато мінеральних речовин, вітамінів, органічних кислот, а також ферменти, які прискорюють травлення. Мед легше перетравлюється і повніше всмоктується, ніж цукор, тому рекомендовано ним замінити цукор.

Жири в харчуванні дітей дошкільного віку нормуються шляхом поєднання жирів тваринного і рослинного походження за рахунок чого підвищується їх біологічна цінність.

Важливо вводити сезонні овочі та фрукти, які містять вуглеводи, вітаміни, органічні кислоти і мінеральні речовини.

Добовий раціон дітей дошкільного віку розподіляють так:

сніданок складає 25% добової енергетичної цінності. Сюди входять: овочевий салат, каша (або картопля), яйця, сир твердий чи м'який, гарячий напій (кавовий, какао, чай);

обід складає 30-35% добової енергетичної цінності. Сюди входять: не менше ніж три страви: перша - рідка страва (суп, борщ), друга - м'ясна чи рибна страва з гарніром, 3-тя - солодке питво (компот, сік чи кисіль);

полуденок складає 15-20% добової енергетичної цінності. Це може бути молоко, кефір, фрукти, ягоди, булка, печиво;

вечеря складає 20% добової енергетичної цінності. Обов'язково дають овочеву, круп'яну чи сирну страву і один із напоїв - молоко, кефір, чай або настій шипшини. Інтервали між прийманням їжі тривають 3,5-4 години.

Переглядів: 1599 | Додав: Zaharchuk_Alisa
Всього коментарів: 0