Неділя, 15.09.2019, 08:31
Вітаю Вас, Гость
Головна » 2012 » Травень » 15 » М`ята перцева
13:07
М`ята перцева
М`ята перцева
Активні речовини - Листки містять до 3 % ефірної олії, в якій особливо відчутний ментол, а також є флавоноїди, ізовалеріанової і оцтової кислоти, бетаїн, гесперидин, каротин, мідь, марганець, дубильні речовини, мікроелементи тощо.
Фармакологічні властивості
М'яту перцеву застосовують як протиспазматичний, антисептичний і подразнюючий засіб. При місцевому застосуванні діє як болезаспокійливий засіб (знижує больову чутливість), викликає рефлекторне підси­лення перистальтики кишок. М'ята зменшує гниття і бродіння в кишках, пригнічує активність ферментів і жит­тєдіяльність бактерій, підсилює секрецію залоз травного каналу, підвищує апетит, діє «вітрогінно», в'яжуче, потогінно, протиблювотно, жовчогінно та заспокійливо.
   В медицині використовують для полоскання ротової порожнини при поганому запаху, для ванн, обливань, компресів при сверблячці, нейродерміті та екземах. Свіже листя прикладають до лоба при головних болях, соком змащують шкіру, вражену неускладненими мікозами. При споживанні всередину збуджується апетит, пригнічуються процеси гниття й бродіння в травному каналі, посилюється виділення жовчі тощо.
Показання до призначення:
нервове збудження, іпохонд­рія, істерія, безсонні, сильний головний біль, мігрень (прикласти сві­же листя або розтерти олію на скронях), занепад сил, спастичний коліт, метеоризм, захворювання печійки і жовчного міхура, підвищена кислотність шлунко­вого соку, запор, пронос, нудота, блювота, спазм гладеньких м'язів травного каналу, запалення слизової оболон­ки рота, носа, горла, трахеї, бронхів, хвороби жіночих ста­тевих органів, паротит.
   М'ятну воду застосовують для полоскання рота при запальних процесах, зубного болю тощо. Чай з м'ятою показаний при підвищеній кислотності шлунка і судорожних колітах.
Переглядів: 1335 | Додав: adana
Всього коментарів: 0
avatar